Miten valita oikean kokoinen sänky?

Miten valita oikean kokoinen sänky?

Uudet sänkykoot antavat pelivaraa ja sallivat yksilölliset ratkaisut. Mutta mikä on oikean kokoinen sänky kenellekin?

Omat mieltymykset ja sängyn paikka sanelevat yleensä sängyn koon. Se toki ratkaisee myös, nukkuuko sängyssä yksin vai kaksin, vai onko tarvetta vielä suuremmalle perhepedille. Ergonomian asiantuntija, fysioterapeutti Tytti Lyytikäisellä on vahva suositus:

”Sängyn koko kannattaa miettiä tarkasti, sillä laatusängyn käyttöikä on pitkä. Paitsi sängyn leveys, myös pituus ja korkeus ovat asioita, joita on hyvä pohtia”, Tytti Lyytikäinen sanoo.

Sinkkusänky on kasvanut

Jos yhden hengen sängyn perusleveys on pitkään ollut 80 senttiä, ei ergonomian asiantuntija enää suosittele niin kapeaa sänkyä, jos leveämpi vain mahtuu kotiin.

”90-senttinen antaa paremmin tilaa kääntyillä ja vaihtaa asentoa yön aikana, ilman, että tarvitsee pelätä vuoteesta tipahtamista. Myös 105- ja 120-senttiä leveät sinkkusängyt ovat nykyisin tosi suosittuja”, Lyytikäinen kertoo.

120-senttisellä sängyllä on edelleen vankka asema, mutta kaikkiin tiloihin se ei sujuvasti mahdu. Siksi Unikulman yhden hengen sänkyjen valikoimiin on otettu myös välikokoja.

Parisänky alkaa yleensä 160 sentistä

140 senttiä leveä sänky käy hulppeaksi sinkkusängyksi tai kapeaksi parisängyksi. Suomessa parisängyn yleinen leveys on jo pitkään ollut 160 senttiä. Vaikka yhdelle hengelle 80 senttiä tuntuu jo kapealta, kaksi 80-senttistä sänkyä parisänkynä tuntuu monista ihan riittävältä. Moniin makuuhuoneisiin ei sen isompaa sänkyä mahdukaan.

”Parisänkyjä ostetaan nykyään omien tarpeiden mukaan, ei vain standardikokoja. 210 senttiä leveäkään sänky ei ole enää harvinaisuus”, Tytti Lyytikäinen kertoo.

Myös sängyn pituutta kannattaa pohtia tarkoin. Vakiopituudet ovat 200 tai 210 senttiä.

”Sängyn olisi hyvä olla noin 15 senttiä pidempi kuin nukkuja, jotta jalat eivät tipahda vuoteen ulkopuolelle, vaikka vuoteessa hieman liikkuisikin. Moottorivuoteissa pituutta on hyvä varata vähintään oma pituus + 20 cm. Pisin valmistamamme sänky on ollut 230-senttinen. Erikoiskokoja on siis tilattavissa”, Lyytikäinen muistuttaa.

Korkeasta sängystä helpompi nousta

Kun valitsee sängyn korkeutta, kannattaa miettiä sängyn käyttäjän tarpeita. Jos on iäkkäämpi tai rajoitteita liikkumisessa, korkeammasta sängystä on yleensä helpompi nousta ylös. Myös nukkujan pituus vaikuttaa vuoteen korkeuden valinnassa.

”Sänkyihin voi liittää myös erilaisia nousutukia tai sivulaitoja, mikäli pelkää esimerkiksi vuoteesta putoamista”, Tytti Lyytikäinen sanoo.

Sängynalus voi antaa myös tarpeellista säilytystilaa, jos sängynjalat ovat korkeammat. Niiden on hyvä olla ainakin niin korkeat, että sängyn alta mahtuu hyvin imuroimaan.

Myös sängyn runko vaikuttaa sen korkeuteen: esimerkiksi moottorisänky ja jenkkisänky sisältävät kaksi osaa, jolloin sängystä tulee jo pelkästään alustan ja patjan vuoksi tavallista runkopatjasänkyä korkeampi. Tutustu kaikkiin sänkyvaihtoehtoihimme.

Varaa tästä linkistä henkilökohtainen palveluaika juuri sinulle sopivan sängyn valintaan.