Eero Ettala: "Lepo on urheilijalle ykkösjuttu"

Eero Ettala: "Lepo on urheilijalle ykkösjuttu"

Lumilautailija Eero Ettalan kroppa on kovilla ja palautuminen tärkeää. Unikulman moottoroitu sänky on parantanut sekä yöunen laatua että päivän rentoutumishetkiä.

Eero Ettalan lajivalinta ei urheilijaa säästele. Lumilautailu on fyysisesti vaativa laji, joka vie kropan äärirajoille:

- Lumilautailussa tullaan kovaa ja korkealta. Kropan täytyy ottaa vastaan iskuja, ja lautailijan täytyy olla valmis kaatumaan.

Vammoilta ei voi välttyä. Eero Ettalalla on nivelrikko toisessa polvessa, ja eturistisiteetkin ovat menneet monta kertaa. Myös olkapää menee helposti sijoiltaan. - On tässä paljon kulumia tullut, kun tätä on tehnyt 22 vuotta! Lumilautailijan kesä kuluu kroppaa kuntouttaen, ja laskukausi sijoittuu talveen. Seuraavaan kauteen valmistaudutaan yleensä, kun muut lomailevat.

Nyt osaan mennä kropan ehdoilla

34-vuotias Eero Ettala kertoo olevansa lumilautailijaksi jo melko vanha. Iän myötä hän on oppinut myös kuuntelemaan itseään:

- Tässä vaiheessa uraani lepo on yksi kaikkein tärkeimpiä juttuja. Junnuna sykin vaan menemään, mutta nykyään pitää mennä kropan ehdoilla. Itsensä kuuntelemisesta huolimatta ammattiurheilija on kovilla.

- Usein nukkumaan mennessä on hyvä jos pystyn kunnolla kävelemään, kun jalat ovat niin muussina. Mutta kun nukkuu hyvin, herään paremmalla fiiliksellä ja pystyn taas liikkumaan! Vammat ja treenaamisen aiheuttamat kivut ovat arjessa läsnä ja vaikuttavat siten myös uneen.

- Nukahdan helposti, mutta myös heräilen helposti ääniin yöllä. Jos minulla on loukkaantumisia takana, yöuneni kärsivät. Pahimmillaan aina kun kylkeä kääntää, sattuu. Polvieni kanssa olen huomannut, että pitkän rasituksen jälkeen nukkuminen on vaikeaa kun niitä pakottaa. Tiedän mistä puhutaan, kun puhutaan levottomista jaloista.

“ Ennen en ajatellut miten tärkeä asia sänky on. Se, että patja on suunniteltu ja kustomoitu minulle, vaikuttaa todella paljon. Nyt puolen vuoden käytön jälkeen kaipaan omaa sänkyäni, vaikka nukkuisin kuinka hyvässä hotellin sängyssä.”
Räätälöity patja tukee kroppaa oikein

Jokaisen vartalo on yksilöllinen. Ikä, sukupuoli sekä elintavat määrittävät sen, millainen vuode on sopivin. Unikulmassa kaikki asiakkaat mitataan UnikLab-pintapainejärjestelmällä. Laitteisto mittaa kehon patjaan kohdistamaa pintapainetta.

- Menin Unikulman liikkeessä testisänkyyn makaamaan, ja ruudulta näkyi kuinka paljon mikäkin kropan osa painautui patjaan. Unikulman ammattitaitoinen henkilökunta koostuu fysioterapeuteista sekä ergonomiasuunnittelijoista.

Heiltä Eero Ettala sai asiantuntevia vinkkejä, joista on ollut konkreettista hyötyä.

- Unikulmassa huomattiin kroppani epätasapaino. Loukkaantumiset vaikuttavat siihen, miten makaan sängyssä. Sain ohjeita ihan siihen, että kummalla kyljellä kannattaa nukkua. Tosi avartavia neuvoja, joita en ole aiemmin tullut ajatelleeksi!

Omaa sänkyä ei mikään voita

Eero Ettalan sängyssä on kroppaa myötäilevä patja. Unikulman SINUN-patjat sekä UNIIKKI-patjat räätälöidään aina käyttäjän mittojen mukaan. Patjojen lisäksi valittiin myös sängyn ulkonäkö miellyttämään silmää:

- Mittauksen jälkeen valittiin kaikki muu, kuten se, että minkä väriset jalat sänkyyn tulee. Valinta on ollut ilmeisen onnistunut: Olen jopa reissussa päivitellyt, että onpa ihanaa päästä taas omaan sänkyyn!

Omalle kropalle räätälöity patja on muuttanut Ettalan käsitystä siitä, millainen oikeastaan on hyvä sänky.

- Ennen en ajatellut miten tärkeä asia sänky on. Se, että patja on suunniteltu ja kustomoitu minulle, vaikuttaa todella paljon. Nyt puolen vuoden käytön jälkeen kaipaan omaa sänkyäni, vaikka nukkuisin kuinka hyvässä hotellin sängyssä.

Viihteen parissa Ettala myös rentoutuu. Unikulmasta hankittu moottoroitu sänky ei olekaan pelkässä nukkumiskäytössä, vaan mukavan asennon ansiosta siinä myös lueskellaan ja katsotaan sarjoja ja leffoja.

- Sängyssä tulee vietettyä nykyään enemmän aikaa kun sen saa pystyasentoon, eikä tarvitse pinota tyynyjä. Ennen en osannut kaivata moottoroitua sänkyä, mutta nyt en halua luopua tästä ikinä.