Laatunukkumista

LOMALLAKIN

Parempaa unta vesille

Ansaitset kunnon unet vapaallakin!

Suomalaisten kolme suosikki lomanviettotapaa ovat mökkeily, veneily sekä matkailuautoilu –ja vaunuilu. Monet suomalaiset viettävätkin koko lomansa poissa kotoa ja omasta vuoteestaan. Loman tarkoitus on irtautua arjesta ja palautua niin ruumiillisesti kuin henkisestikin pitkästä talvesta. Unella on siis hyvin suuri merkitys loman onnistumisessa. Mökit, veneet sekä matkailuautot – ja vaunut asettavat nukkumiselle kuitenkin erityisiä haasteita. Mitä meidän tulisi ottaa huomioon, jotta pystyisimme nukkumaan myös lomaillessamme mahdollisimman hyvää ja laadukasta unta?
Suomessa veneilyyn on erinomaiset mahdollisuudet ja veneilyn suosio onkin kasvanut tasaisesti jo vuosikymmeniä. Monet suomalaiset viettävät koko lomansa veneillen. Olimmepa maalla tai vesillä nukumme keskimäärin kolmasosan vuorokaudesta, joten nukkumismukavuudella on suuri merkitys myös veneessä. Yleensä valmisvenepatjat eivät ole nukkumismukavuudeltaan kovinkaan hyviä. Tilan ahtaus ja patjan korkeus asettavat haasteita.
Suomalainen perheyritys Unikulma tarjoaa erikoisolosuhteisiin parasta nukkumismukavuutta kohteen erityisvaatimukset huomioiden. Unikulma valmistaa tehtaallaan Vantaalla mittatilaustyönä patjat, petauspatjat sekä muotoon ommellut lakanat veneisiin, matkailuautoihin sekä -vaunuihin. Kosteissa tiloissa vuodemateriaalien kuivuminen ja ilmavuus on erittäin tärkeää, siksi ilmavat joustinpatjat erikoismateriaaleineen sopivat ihanteellisesti veneisiin. Jousemme ovat ruostesuojatusta teräksestä valmistettu, myös paloturvallisuus on otettu huomioon. Patjat valmistetaan mittojen mukaan juuri tarvittavaan muotoon ja kokoon.

Vuode on myös terveyskysymys

Patjat eivät ole ikuisia. Veneiden valmistajilta tulevien patjojen käyttöikä on kolmesta neljään vuoteen, minkä jälkeen kankaassa alkaa näkyä mustia pisteitä merkkinä homekasvustosta. Unikulman uudella teknologialla valmistavat patjat kestävät 5-10 vuotta, sillä ne eivät ime kosteutta yhtä paljon. Näissä patjoissa on ventilaatioverkko, 3D-siimakudosta ja jousitus galvanoidusta teräksestä. Uusi patja valmistetaan käyttäen vanhaa patjaa mallina, jotta saadaan oikeat mitat, kallistukset ja kulmat.

Haasteellinen kosteus ja venepatja

Vapaa-ajan asunnot, asuntoautot, -vaunut ja veneet ovat nykyisin hyvin varustellut ja tarjoavat samat mukavuudet kuin hyvin varustellut normaalit asunnot. Vapaa-ajan asunnot kohtaavat normaalia asumista suurempia ympäristöolosuhteiden vaihtelua. On kylmyyttä ja kosteutta, joka altistaa homevaurioille. Vapaa-ajan asuntojen vuoteet ovat erityisen alttiita kosteuden aiheuttamille homehtumisille.
Patjojen homehtuminen on estettävissä huolehtimalla ilmanvaihdosta patjan alla. Unikulman patjoihin toimitetaan ventilaatioverkko patjan alle huolehtimaan riittävästä tuulettumisesta. Jäykästä nylonista tehty verkkokudos päästää ilmaa patjojen ja muiden pehmusteiden alle ja antaa niille mahdollisuuden kuivua. Vanhan patjan alle verkko laitetaan mittojen mukaan ja patjoja uusittaessa verkko laitetaan suoraan Unikulman patjan alapinnaksi.
Kuivuus ei riitä nukkumismukavuuden takeeksi. Vapaa-ajan asuntojen patjat ovat usein ohuita eivätkä riittävästi jousta ja anna tukea kookkaan ihmisen alla. Unikulman patjaan voidaan teettää sisustat, jotka optimoivat ohuenkin patjan ominaisuudet ja nukkumismukavuuden.

Unen haasteet purjehdusmatkalla huippuvuorten ympäri

Meriseikkailija Kari ”Ruffe” Nurmi purjehti viime kesänä pohjoisen napajäätikön tuntumaan Huippuvuorille. Purjehdus edestakaisin kolmen hengen miehistöllä ja pienellä lasikuituveneellä kesti 2 kuukautta ja matkaa kertyi 6.500 km.
Huippuvuorille ei lähdetä ihan tuosta vain. Sinne pyrkivien seikkailijoiden pitää valmistautua huolellisesti, saada lupa paikalliselta aluehallinnolta ja vakuutuksien pitää olla kunnossa.
Jääkarhujen takia Huippuvuorilla ei saa liikkua ilman asianmukaista aseistusta. Alueella elää lähes 3000 jääkarhua ja yksi heistä hyökkäsikin miehistön kumiveneen kimppuun. Onneksi tilanne meni ohi, ilman että kukaan vahingoittui. 

Unta ja palautumista pienessä tilassa

Nukkumisolosuhteet purjeveneessä olivat haasteelliset sekä tilan, että ajan suhteen, koska miehistöstä jokainen pääsi vuorollaan nukkumaan.
– Yksi jännä juttuhan pohjoisella Jäämerellä purjehtiessa on myös valon kannalta se, että siellä ei aurinko laske ollenkaan. Yö ja päivä vaikuttaa ihan samalta. Veneessä nukkuminen on muutenkin vaikeaa ja siellä nukutaan tietyissä rytmeissä vahtivuoroissa. Valo saattaa aiheuttaa sitä, että uni ei tulekaan silloin kun saisi luvan nukkua, Nurmi kertoo.
Ennen matkaa Unikulman tehtaalla Vantaalla tehtiin purjeveneeseen uudet patjat. Kaikki patjat uusittiin, jotta seikkai- lijat saisivat tarpeeksi unta, lepoa ja palautumista rankan seikkailun aikana .
Hyvän unen saaminen ja kunnollisen nukkumisasennon löytäminen merenkäynnissä voi olla haasteellista, mutta hyvillä materiaaleilla asiaan voidaan vaikuttaa merkittävästi. Tärkeää on myös, että materiaalit eivät homehdu ja ovat paloturvallisia.
– Ravinnolla ja unella oli iso vaikutus jaksamiseen. Väsyneenä olisi ollut vaikeaa saada kaikki irti varmasti yhdestä elämäni mullistavimmista kokemuksista, Nurmi tyytyväisenä kertaa.

Muista nämä venepatjan hankinnassa:

Nukkumismukavuus

Loma menee helposti pilalle, jos on napin kuvat selässä joka aamu kolottaa eikä saa mukavaa nukkumisasentoa jne. Miellyttävämpi, ruostumattomasta teräksestä valmistettu joustinpatja soveltuu muutenkin paremmin veneeseen kuin vaahtomuovi kosteuden takia. Laadukas ja hengittävä petauspatja tuo pintapehmeyttä ja lisäjoustoa.

Hygienia

Vaihda ja pese lakanoita usein. Muista pestä tyynyt ja peitot sesongin jälkeen ja säilytä niitä talvella kuivassa ja lämpimässä paikassa.

Hengittävyys

Air-o-bed -petauspatja on merkittävästi hengittävämpi ja ilmavampi kuin tavalliset petauspatjat. Kolmiulotteisen rakenteen ansiosta Air-o-bed tasoittaa kehoon kohdituvia paineita ja edistää näin myös pintaverenkiertoa.

Turvallisuus

Venepatjan tulee olla paloturvallinen. Unikulman patjat on luokiteltu SL1-turvallisuusluokkaan, ja peitot ja tyynyt kuuluvat SL1- että IMO -luokkaan. SL1 on standardi, joka vaaditaan hotellitason vuodevaatteilta. 

Mikä on IMO? Kansainvälisen merenkulkujärjestön (International Meritim Organization) IMO-luokituksen saaneet tuotteet eivät päästä myrkyllisiä kaasuja palaessa.

Kosteustekijä

On tärkeää varmistaa, ettei patja homehdu, sitä varten löytyy ventilaatioverkkoa. Se on Nylon -langasta valmistettu matto, joka asetetaan patjan ja pohjan väliin. Verkko mahdollistaa jatkuvan ilman kierron patjan alla eikä  kostumista ja homehtumista pääse tapahtumaan.

Unikulman peittojen ja tyynyjen luokitusfaktat:

Cover: 100% fireproof polyester, Meets IMO FTPC part 9 and EN ISO 12952-1, -2, -3, -4:1998 
requirements.  Filling: 100% fireproof polyester

Uudet patjat saat kun piirrät itse kaavat tai tuot patjan Unikulman myymälään. Maksullisena lisäpalveluna asiantuntijamme tulee kartoittamaan patjojen tarpeen veneellesi. Palvelun hinta on 101€ + kilometrit lähimmästä myymälästä.

Mittatilauspatjat | alk.

Mittatilauspatjat | alk.

492,00 €Hinta

Unikulma Oy

Petikontie 4,

01720 Vantaa

© Unikulma Oy | +358 40 585 6179 | asiakaspalvelu(at)unikulma.fi | Asiakaspalvelu palvelee myymälöidemme aukioloaikojen mukaisesti. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon
unikulma.png
0

Puhelintilaukset