Mikä on paras nukkuma-asento?

Mikä on paras nukkuma-asento?

Mihin asentoon sinä nukahdat mieluiten? Nukkumisasento vaikuttaa unen laatuun sekä sydämen, keuhkojen ja jopa aivojen hyvinvointiin. Oikeanlaisella patjalla turha kääntyily vähenee ja uni on levollisempaa.

Useimmat ihmiset nukkuvat oikealla kyljellään ns. sikiöasennossa. Se on myös fysiologian kannalta hyvä nukkumisasento, koska sydän ja keuhkot toimivat silloin optimaalisesti. Asiantuntijoiden mukaan myös aivot palautuvat tässä asennossa parhaiten, koska tällöin aivoja puhdistava glymfaattinen kierto toimii tehokkaimmin.

Kun nukut oikealla kyljellä, myös autonominen hermosto rauhoittuu tehokkaimmin: pulssi tasaantuu ja koko keho rauhoittuu ja palautuu. Ruoansulatus toimii parhaiten oikealla kyljellä nukuttaessa, koska tällöin ruoka etenee suolistossa esteettömästi.

Osa ihmisistä nukkuu mieluiten vasemmalla kyljellään. Sydämenlyönnit saattavat tuntua silloin selvästi, minkä jotkut kokevat epämiellyttävänä.

Selällään nukkumista ei suositella aikuiselle, joka kärsii uniapneasta tai kuorsauksesta. Tällöin kieli painuu nielun takaosaan ja vaikeuttaa hengitystä, mistä seuraa kuorsauksen pahenemista ja hengityskatkoksia eli apneoita.

Vatsallaan nukkuminen on joidenkin lempiasento, mutta ergonomisesti se on hankala. Nukkuessa selkärangan tulisi pysyä luonnollisessa asennossa, mutta vatsamakuulla selkään kohdistuu aina kiertoa, käyttipä tyynyä tai ei.

Nukutko yösi kuin supermies? Meneekö yö pyöriessä, kun hyvää asentoa ei vain löydy?Missä asennossa nukkuu parhaiten? Liiallinen kääntyily tuhoaa rauhallisen yöunen.

Asennon jatkuva vaihtelu tekee unesta levotonta

On luonnollista vaihtaa asentoa silloin tällöin unen aikana. Ihminen hakeutuu nukkuessaan siihen asentoon, joka tuntuu hyvältä. Asennon vaihtelu estää lihaksia puutumasta ja auttaa koko kehoa palautumaan.

Unen eri vaiheissa nukkuja makaa paikallaan (syvä uni ja REM-uni), kun taas kevyeen ja torkeuneen liittyy kääntyilyä ja hetkellisiä havahtumisia.

Liiallinen kääntyily pitkin yötä ei kuitenkaan kuulu levolliseen yöuneen, sillä turha heräily häiritsee univaiheiden normaalia kiertoa eli unisykliä. Joskus nukkuminen on niin levotonta, että ihminen hyörii jatkuvasti parempaa asentoa etsien. Tähän voi olla monta syytä.

Kivut ja levoton mieli saavat hyörimään

Mikä häiritsee levollista unta? Esimerkiksi kivut eri puolilla kehoa keskeyttävät levollisen unen ja saavat etsimään parempaa asentoa. Jos nukkumisasento on huono, raajat voivat puutua ja herättää nukkujan.

Myös mielen levottomuus aiheuttaa katkonaista unta: unettomuushäiriö voi näkyä vaikeutena nukahtaa tai heräilynä aamuyöstä. Unenpäästä uudelleen kiinni saaminen voi olla vaikeaa, jopa mahdotonta.

Tavallinen syy jatkuvaan kääntyilyyn on kuitenkin huono patja tai tyyny – tai molemmat.

Hyvä nukkumisergonomia lisää terveyttä

Sängyn, patjan ja tyynyn laadulla voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten levollisesti yönsä nukkuu. Huonolla patjalla joutuu jatkuvasti kääntyilemään ja etsimään parempaa nukkumisasentoa – siinä kuitenkaan onnistumatta. Uni voi katketa yöllä kymmeniä, jopa satoja kertoja. Tällöin palautuminen jää minimaaliseksi.

Kun sänky, patja ja tyyny on valittu tarkoin juuri nukkujan kehon tarpeisiin, turha kääntyily vähenee ja uni on levollista ja palauttavaa. Aamulla herää virkeänä ja energisenä.

Unikulman sänkyjen patjan jousisto ohjaa parempiin nukkumisasentoihin. Se tukee kehon optimaaliseen nukkumisasentoon, kun taas muilla patjoilla ja sängyissä nukuttaessa keho joutuu mukautumaan patjaan tai sänkyyn.

Kun nukut ergonomisessa asennossa, saat suurimman mahdollisen hyödyn yöunesta. Hyvä patja lievittää selkäkipuja ja kuorsausta, parantaa palautumista ja tekee unesta todellisen supervoiman, joka sen kuuluisikin olla – joka yö.

Varaa palveluaika Unikulman myymälään, niin saat asiantuntijan neuvot parhaaseen nukkumisergonomiaan!